Press "Enter" to skip to content

Här är vallåtarna 2018 – Vilken var bäst?

Vallåtar är inte något alla partier eller ungdomsförbund sysslar med men det finns några klassiker såsom ”Sverige jobbar” (MUF 2010) och den extremt oklara Allianslåten från 2014.  Vi på Folkblick tycker att vallåtar är roliga och förutom för att dela dem har vi även skrivit en kort recension för varje vallåt. De låtar vi har funnit inför valet 2018 är SSUs, MUFs och KDs samt SD-bandet Bedårande barns låt.

SSU: ”Starkare tillsammans”
SSUs Officiella vallåt 2018


En väldigt typiskt sossig titel. Låten börjar svagt, men utmanar sedan med vibes från Internationalen ”Från mörkret stiga vi mot ljuset”. Hur går det ihop med S nya mittenparti-titel? Löfven-citaten som är samplade i slutet av låten förs tankarna till Latin Kings samplingar av Olof Palme i låten Fördomar. Tyvärr så blir ju effekten en helt annan med Stefan Löfven och jag tror de flesta tycker att det bara är pinsamt att SSU kör med parollen ”I’m Löfven it” och samplar honom i sin vallåt. Sammanfattningsvis säger låten inte så mycket om Socialdemokraternas politik, vilket vi tycker passar Socialdemokraterna utmärkt.

Betyg

4/5 Centerloggor till Sveriges ”mittenparti”

Bäst: Samplade citat av Stefan Löfven
Sämst:
Ahahahahahaa”  och att SSU stängt av kommentarsfältet
Pinsammast:
Samplade citat av Stefan Löfven

 

MUF: ”Moderat” ”Såklart”
MUFs Officiella vallåt 2018

”Vi ska sänka alla skatter, vi ska skapa flera jobb, vi ska sälja statens bolag, vi ska inta Rosenbad”

Ofta kritiseras kulturvärlden, och då även musiker, för att vara vänster. Därför är det skönt att högern nu får visa vad de går för!
Melodin för tankarna till fjortisdunk från tidigt 2000-tal och refrängen nästan lite schlager, tänker man efter så kan man höra både låten ”Whistle”,  ”Rosa helikopter” och refrängen från ”Dansa i neon”.  Innan låten är slut så kommer ett saxofon-solo hade kunnat vara av Epic Sax Guy’s bortglömda bror. Innehållet är extremt moderat, man belyser bidragstagare som lata och påstår att man ska sälja alla statens bolag och sänka alla skatter. Men i form av fjortis-dunk. Det är så här kulturen skulle se ut om kulturarbetare var höger!

Betyg:

3/5 röda stjärnor till Sveriges ”arbetarparti”

Bäst: Väldigt rakt på sak
Sämst:
 ”Bra bra bra bra bra bra”
Pinsammast: Soundet

KD: ”KD-låten”
KDs inofficiella vallåt 2018, av riksdagsledamot Roland Utbult (KD)

Utbult ju!

Den här låten har en riktigt svängig melodi och det är först man hör ”en hållbar kristen etik” man känner att något är konstigt med den här svenska vissångaren. Vissångare ska ju vara vänster eller åtminstone väldigt dekadenta? Gitarriffet mellan verserna skulle göra Queen avundsjuka och trummaskinerna låter nästan som trummor. Jag kan stolt säga att jag är en Utbultare, som Rolands fans kallas.

Betyg: 

4/5 kristna kors till ”krist”demokraterna”

Bäst:  Tydligt budskap
Sämst:
Skulle varit längre
Pinsammast: ”Vi behöver en ny politik, en hållbar kristen etik”

SD: ”Varje liten del – Bedårande barn”
Låt släppt inför valet 2018, ej officiell vallåt

Inte särskilt bedårande

Låten har liksom SSU och MUF karaoke-texter. Skillnaden är att denna texten skrivs på en klassisk broderiduk. Det bara osar nationalism, såklart.
Musikaliskt är låten ganska torr, men den har en tonartshöjning och får därför lite melodifestivalen-känsla, vilket nog enligt SD är en del av det svenska kulturarvet. Låten verkar handla om att återgå till folkhemmet alternativt kasta ut alla invandrare. Också lite för väntat och tråkigt.

Betyg:

2/5 järnrör till ”det enda oppositionspartiet”

Bäst: Jimmie Åkesson spelar keyboard
Sämst: Alla Sverigevänner i kommentarerna som tycker att låten är ”medryckande”
Pinsammast: Jimmy Åkesson spelar keyboard

Sammanfattningsvis så delar SSU och KD på förstaplatsen. Vi hoppas att detta med vallåtar ska sprida sig, så man har mer att håna. Vänsterpartiet kanske skulle göra en i år också, så man kan uppdatera youtube-listan med låtar som inte är ”Andres Esteche – Robin Hoods Vänner”.