Press "Enter" to skip to content

Skyttedal (KD) skickar fakturor till personer som retweetar bild: ”Jag skäms inte”

8000 kr. Så mycket tycker Sara Skyttedal (KD) att personer som retweetat eller på andra sätt delat hennes bild ska betala till hennes firma Skyttedal Konsult. Hon har enligt henne själv redan skickat ut fakturor på flera hundratusen kronor till personers hemadresser.

Bilden

Först och främst, vad är det för bild och varför har detta blivit en så stor snackis? Vi har valt att inte publicera bilden, men den är den första bilden på google om man söker efter ”Skyttedal pansarvagn”. Vi uppmanar dock inte till detta då det vore att uppmana till upphovsrättsbrott och det vill vi på Folkblick naturligtvis absolut inte göra.

Bild på samma pansarvagn som Sara Skyttedal poserade vid (Fotad av användaren Chaver83, Wikimedia)

Bilden i fråga är från 2009 under en resa Skyttedal gjorde med bland annat Ebba Busch Thor och föreställer Skyttedal när hon leendes står och håller i en kulspruta på en pansarvagn. Bilden är tagen vid Tel Faher, en plats som ockuperats av Israel sedan 1967. Idag är det en minnespark över de som dog i en strid mellan Israeliska och Syriska styrkor.

Bilden kritiseras
På Twitter har många bemött bilden med kritik, dels på grund av debatten kring politiker som håller i vapen (Hanif Bali), och dels eftersom bilden är tagen just i Israel på ockuperad mark, vilket många anser kontroversiellt.  Framförallt har kanske bilden fått uppmärksamhet efter att Sara Skyttedal försökt att få ned varje uppladdning som gjorts. Hon har bland annat skickat ut fakturor till folk som retweetat bilden. Bilden var även en del av en rättsprocess från 2016 då Dagens Nyheter publicerade ett flertal av Skyttedals bilder från Israel och anmäldes av Skyttedal. Skyttedal fick rätt i att DN inte borde ha publicerat majoriteten av bilderna. Rätten ansåg dock att de mer kontroversiella bilderna var okej att publicera. DN överklagade och rättsmålet är ännu igång enligt Skyttedal i mejlväxling med oss.
 
Sara Skyttedal kommenterar angående bilden till Folkblicks redaktion:

(…) Jag skäms inte alls över att jag besökt en militär minnesplats där och delar inte den här världsbilden öht. Vet att det är samma bild som delar av vänstern har på Israel och tycker det är fascinerande att autonoma vänstern och NMR-medlemmar nu sitter och publicerar exakt samma tweets och retweetar varandra. Hade bilden inte varit föremål för tvist hade jag gladeligen visat upp den.

Sara Skyttedal i mejlkontakt med Folkblick

Med andra ord har Skyttedal ingen förståelse för kritiken mot bilden alls. Hon säger att hon enbart skickar ut fakturorna eftersom bilden är med i ett pågående rättsfall. Vi på Folkblick har ännu inte kunnat se något exempel på att NMR har kritiserat Skyttedal eller att någon i den breda vänstern skulle ha retweetat något från NMR.

Fakturorna

Vi har varit i kontakt med en person som vill vara anonym och som fått en faktura skickad till sig (på posten!) efter att ha retweetat Skyttedals bild.

Vilken bild var det du hade delat och på vilket sätt hade du delat bilden? 
Bilden var den där hon är i en pansarvagn och siktar med ett vapen och ler. Tagen i Israel. Jag retweetade endast bilden på twitter.

Hur fick Skyttedal kontakt med dig?
Jag vet inte hur hon hittade mig men i måndags 27 Augusti så damp en faktura från Skyttedal Konsult ner i brevlådan.

Vad är summan på fakturan?
Summan är på 8 tusen. (se nedan)

Fakturan som damp ned i brevlådan

Kommer du betala fakturan och har du tagit bort bilden?
Jag har bestridit fakturan, tänker inte betala den och har tagit bort retweeten.

Var det någon ytterligare kommunikation eller enbart en faktura?
Jag bestred fakturan och det blev lite mailväxling. Hon ville att jag skulle säga vart jag var folkbokförd förra året.

Enligt en tweet som Sara Skyttedal skrev den 21 Augusti så hade hon redan då fakturerat flera hundratusentals kronor för denna bild, vilket skulle innebära att minst ett 30-tal personer fått fakturor hemskickade till sig.