Press "Enter" to skip to content

När sossarna och borgarna sålde ut allmännyttan i Stockholm

1991 så var 54% av alla bostäder i Stockholm hyresrätter. Samma år inleddes också en av de största utförsäljningarna av allmännyttan då Socialdemokraterna beslutade att alla som bodde i en hyresrätt skulle få möjlighet att köpa den.

1991 fick Stockholm ett borgerligt styre. Till en början köptes inte så många av kommunens hyresrätter upp utan andelen hyresrätter fortsatte ligga på kring 54% fram tills 1994 då det minskade till 53%. 1994 fick sossarna återigen makten i Stockholms stad, och ville då plötsligt stoppa utförsäljningarna i staden.

1998 blev borgarna en majoritet och utförsäljningen av allmännyttan satte igång på allvar, och Stockholm Stad försökte öka försäljningen genom bland annat genom att engagera särskilda projektledare bara för det. Den socialdemokratiska regeringen såg detta och försökte stoppa försäljningen genom att minska bidraget till kommuner som sålde ut allmännyttan.

2006 blev det fritt fram igen då Alliansen tog över, och 2014 hade andelen hyreslägenheter i Stockholm minskat till 37% av alla bostäder. Det kommunala bolaget ”Svenska Bostäder” minskade antalet lägenheter med 35% på enbart 5 år under denna period. Mellan åren 2007 och 2014 så sålde Stockholms stad ut 26 000 hyreslägenheter som tillhörde allmännyttan.

Albyberget
2013 köptes Albybergets 1300 bostäder upp av riskkapitalisten Mikael Ahlström trots protester bland de boende i området. I utbyte mot löften att han skulle investera 10 miljoner i Botkyrka-områdets föreningsliv så gick affären igenom. I år, midre än 5 år efter köpet så sålde Mikael Ahlström bostäderna till  D. Carnegie & Co. För dubbla priset mot vad han betalde kommunen 2013. Vinsten: nästan 700 miljoner kronor. 
2013 sade socialdemokraternas kommunalråd Katarina Berggren:
”Vi har en långsiktig seriös samarbetspartner som vill utveckla Albyberget tillsammans med Albyborna. Det är också en aktör som är villig att anställa lokalt och att stötta lokala näringslivsprojekt.”. Resultatet blev inte riktigt så.

Vad säger partierna idag?
Idag skriver däremot socialdemokraterna”Vi ska bygga fler bostäder som vanligt folk har råd att efterfråga och stoppa utförsäljningar av hyresrätter”. Men frågan är ändå hur mycket man kan lita på partiet som ändå utlöste utförsäljningarna och som stöttade utförsäljningarna på Albyberget. Vänsterpartiet är emot utförsäljningar av allmännyttan, och kritiserade även försäljningarna på Albyberget.

Idag skyltar Socialdemokraterna om att de är emot utförsäljningarna

Samtidigt verkar Moderaterna vilja sälja ut mer av allmännyttan, senast nämndes Järva som ett område som skulle kunna utförsäljas. De vill avskaffa säljstoppet och de vill även att det inte ska krävas att en majoritet i ett hyreshus ska vilja köpa ut sina bostäder för att köp ska gå igenom. Allianspartierna har som vi tidigare skrivit om förslag på att införa mer marknadsstyrda hyror, vilket skulle kunna öka hyrorna rejält, samt att de vill fortsätta avveckla allmännyttan.