Press "Enter" to skip to content

Sverigedemokraterna erkänner sig som ett högerparti

Ett ofta upprepat mantra man kan höra från Sverigedemokraterna är att de är svåra att placera på en klassisk höger-vänster-skala. Men kollar man på deras ekonomiska politik så blir det tydligt att SD är ett högerparti, vilket även Åkesson (SD) uttryckte i gårdagens (2 september) utfrågning i SVT. 

I gårdagens utfrågning i SVT så bad programledarna Camilla Kvartoft och Anders Holmberg Jimmie Åkesson (SD) att placera ut partiet på den så kallade GAL/TAN-skalan. Skalan innehåller två axlar, en för höger och vänster och en för globala/traditionella värderingar.

Jimmie Åkesson placerade sitt parti längst åt höger av alla partiledare hittills

Jimmie Åkesson placerade då sitt parti längst till höger av alla partiledare hittills, vilket bekräftar att SD är ett högerparti ur en ekonomisk synvinkel. Åkesson beskrev i partiledarutfrågningen SDs skattesänkningar som i absoluta siffror skulle ge låginkomsttagare cirka 700kr extra per år och höginkomsttagare över 9 000 kr per år. Han talade även om ytterligare jobbskatteavdrag och ett extra skatteavdrag för personer som tjänar över 50 000 kr.

SD är ett högerparti.