Press "Enter" to skip to content

Inlägg: SD ökar till följd av missnöje men sviker arbetarklassen

Vissa tror att högerpolitik kan ta landet tillbaka till den gamla goda konservativa socialdemokratin som folk ser i backspegeln.

Ett folkhem, en nostalgisk känsla av att kollektivets stat stödjer dig och din arbetsrätt, där det går att bli sjuk och åldras med värdigheten i behåll. Ett någorlunda fungerande samhälle helt enkelt. I verkligheten är resultatet av högerpolitik ett splittrat land och sämre villkor för arbetare. Med miljöpartiet och Socialdemokraternas svikande stundvis helt och hållet borgerliga politik, och en Allians som efter åtta år i regering visat för hela befolkningen att deras politik inte är mer än systematisk och medveten nedmontering av välfärden är det lätt att börja svettas lite.

Med skrämselpropaganda och postsanningsretorik har SD lyckats mobilisera missnöjesröstare. Problemet är att Sverigedemokraternas politik inte alls är arbetarvänlig eller stärker arbetsrätt eller välfärd, tvärtom. För den som är förskräckt över att kvinnor idag tvingas föda barn i sina bilar och att förskolor för att göra vinst serverar blott knäckebröd till lunch kommer förvånas över hur snabbt våra rättigheter kan tas ifrån oss.

SDs ökning tecken på ett ökat missnöje
Att Sverigedemokraterna klättrar mot platsen som Sveriges största parti är inte ett bevis på att befolkningen går mer åt höger, V ökar också – det är således ett bevis på att folk är missnöjda med de etablerade partierna och vill peka finger till Rosenbad och det politiska etablissemanget. Precis som med Donald Trump ligger reaktionen i grunden med ett totalt missnöje mot den korrupta kapitalistiska politiken som råder idag. Folk har fått stå ut med kapitalismens män i politiken i årtionden nu, men det bubblar under ytan. Vad högern inte ser är att de gräver sina egna gravar. Ett missnöjt folk kräver en förändring. Får folket ingen förändring så uttrycker folket sin frustration i brist på förändring. De som levererar en frustrationskanal där det inte finns några givna lösningar får ett visst mandat. Frustrationen kan kanaliseras via att skylla systemets fel på arbetarklassens fattigaste lager. Men alla försök till att etablera en mer auktoritär stat med övervakning och dåligt utbildade poliser i överflöd är inte en lösning. Istället måste goda utbildningsmöjligheter, en stark kollektiv anda och solidariskt ansvar för sina medmänniskor prägla samhällskroppen i kontrast till den nedmonteringen som påbörjats och alltjämt fortsätter gällande socialförsäkringar och trygghetssystem. Högern kan inte förneka klassklyftorna i all oändlighet, för de uppenbarar sig omedelbart när borgarklassen börjar känna att de vinner striden.

Vänsterns alternativ
Vänstern, den vi på Folkblick representerar, som i framtiden kommer att omfatta större lager av befolkningen vill lägga fram ett socialistiskt program. Ett program med konkreta krav på förbättringar för majoritetens levnadsstandard, sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, en vård att lita på och ett totalstopp för vinster i välfärden. En verklig massrörelse skall börja byggas, på arbetsplatser, i skolor och i bostadsområden. Detta är en kamp vi inte har råd att förlora. Men detta kräver organisering som systematiskt arbetar för en bättre värld. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något, men därmed inte sagt att 50 kronor till topplöner för chefer på röda korset gör någon skillnad. Vi uppmanar självklart alla läsare att ansluta sig till sin närmsta vänsterorganisation, helst ser vi att den är illröd.