Press "Enter" to skip to content

Så stoppas Björn Söder: ”socialdemokraterna röstar med Socialdemokrater”

Under måndagen meddelade Ygeman att partiet kommer rösta för Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve för att inte Björn Söder ska bli andre vice talman. – Det här gör att socialdemokraterna närmar sig faktiska socialdemokrater i Vänsterpartiet.

På måndagen meddelade Ygeman till Expressen Socialdemokraterna kommer att rösta på Lotta Johnsson Fornarve som andre vice talman. Skälet enligt Ygeman bottnar i motstånd mot SD:s kandidat, nuvarande andre vice talman Björn Söder.

S kommer därför att rösta på Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve, säger Ygeman till Expressen.

Socialdemokraterna binds med det här hårdare i en allians med Vänsterpartiet. Att Vänsterpartiet går närmre Socialdemokraterna kan ses som en tydlig högergir från Vänsterpartiets sida. De förbinder sig således till de borgerliga elementen i Socialdemokraternas agenda och kan således få svårigheter i att framåt utföra sin reellt Socialdemokrata politk.

– Det här blir en signal till L och C om vad som är att vänta om de väljer att göra upp med Socialdemokraterna, någonting ljummet.

Varför gör socialdemokraterna på det här viset om det försvårar samarbete med den övriga borgerligheten?

En del socialdemokrater ogillar fortfarande SD, något som kan te sig svårt att förstå för någon utan insyn i partiet. För gemene man är ju nu S och M i stort sett precis samma parti. Att medlemmar i S då skulle ogilla SD förvånar nog vissa. Beslutet att stötta en socialdemokrat från Vänsterpartiet som Lotta Johnsson Fornarve kommer kan eventuellt försvåra för socialdemokraterna i ett regeringssamarbeten mot borgarblockets sida.

Åter igen visar sig Socialdemokraternas verkliga karaktär, som ett parti för näringslivet, Moderater och Stockholmare.